Vakantiehuis zoeken:
Zoek een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk

Beschikbaarheid:

Huurprijs per week:

Naam huis of plaats:


Te bezichtigen bijzondere tuinen aan de Côte d'Azur

Er zijn streken in Frankrijk die een grotere reputatie hebben wat betreft openbare tuinen en parken. Toch zijn er aan de Côte ook een aantal zeer fraaie tuinen het vermelden waard.

Zoals de tuinen in Hyères, Antibes, Rayol-Canadel-sur-Mer, Mandelieu, Saint-Jean-Cap-Ferrat, Eguilles bij Aix-en-Provence, Eze.

Le Parc Olbius-Riquier in Hyères

Deze traditionele 19e-eeuwse landschapstuin was Olbius Hippolyte Antoine Riquier's geschenk aan de stad Hyères. Het bestaat uit 17 hectare tuin met grote bomen, kronkelende paden, een meer en een kas voor tropische planten en vogels. .
De tuinontwerpen werden in 1869 getekend door landschapsarchitecten Pierre Barillet-Deschamps en Georges Aumont die ook vele Parijse tuinen ontworpen hebben. Vele exotische soorten palmbomen, bamboe en vetplanten zijn er te vinden, evenals een kleine dierentuin, een speeltuin met een treintje voor kinderen.

Te vinden op de Avenue Ambroise Thomas, Hyeres Centre, 83400 Hyères
website van het park.

You tube filmpje over Le Jardin Olbius-Riquier

 

Jardin Castel Saint-Clair in het oude Hyères


In het oudste deel van Hyere is op een heuvel Jardin Castel Saint-Clair aangelegd die u via een deur in een oude muur binnen gaat. De exotische tuinen, circa 6500 m2, lopen terrasgewijs omhoog en bieden een mooi uitzicht op Hyères en de zee. Vele zeldzame soorten subtropische planten en struiken uit Zuid-Amerika en Australië groeien en bloeien er zoals: cycads, strelitzia, bananenbomen, Erythrina, aloë, yucca, lantana, acacia's en rijke collecties salvia's. Het is ook een heerlijk rustpunt in de oude stad.

Deze tuin is te vinden in de Avenue Edith Wharton, 83400 HyeresAlle dagen geopend en gratis entree.

 

Le Parc Saint Bernard in Hyères


Le Jardin met de  Villa Noailles is een kubistische mediterrane tuin met Japanse invloeden.
Het is een van de beste voorbeelden van de invloed van de Art Deco ideeën over tuinontwerp. Art Deco is gerelateerd aan het decoratieve kubisme. De Paris Expo in1925 omvatte een Tuin van het Water en Licht ontworpen door Gabriel Guevrekian en het leidde tot de opdracht de tuin te ontwerpen voor Charles de Noailles' Villa.. De tuin ligt op een driehoekig perceel, geschikt voor een Art Deco ontwerp. Het heeft een decoratief patroon van vierkante bloembedden,  driehoekige bestrating en bolvormige planten.
Het park is het gehele jaar geopend, toegang gratis.

Montée de Noailles, Parc Saint Bernhard, Hyères 83400


Website

Youtube filmpje

 

Algemene site over Hyeres

Site met alle bijzondere parken in Hyeres

You tube filmpje over Hyeres les Palmiers


Jardin Botanique de la villa Thuret in Antibes


Deze botanische tuin heeft als accent wetenschappelijk onderzoek. Sinds 1980 is daar een tuin renovatieprogramma om elk jaar gemiddeld 200 nieuwe soorten te introduceren om de biodiversiteit te beschermen.
De huidige collecties bestaan voornamelijk uit niet-inheemse bomen en struiken uit die regio's van de wereld met een mediterraan of warm gematigd klimaat. Opgekweekt in de kas, worden ze vervolgens in de tuin uitgezet. Alle gegevens worden opgeslagen en beheerd in de Thuret tuin databank. Er is een uitstekende collectie van cipressen en palmen, zeer mooie exemplaren van Jubaea chilensis de Australische acacia, Mediterrane eiken etc.
Thuret Gardens heeft het klassieke ontwerp van negentiende-eeuwse tuinen en heeft een oppervlakte van 3.5 ha, in hoogte variërend van 20 tot 40 m.

Jardin Botanique de la villa Thuret, 90 Chemin Raymond, 06160 Antibes.
De gehele dag geopend maar niet op zaterdagen, zondagen en feestdagen.
website

 

Domaine du Rayol in Le Rayol-Canadel-sur-Mer

 

 


Het Domaine du Rayol is een beschermd natuurgebied van 20 ha gelegen in Rayol-Canadel-sur-Mer aan de voet van de Maures en tegenover de Iles d'Hyères in de Var, tussen Lavandou en Saint-Tropez.
De tuin ligt op een kaap en biedt een schitterend uitzicht over zee. Door het klimaat gedijen vele exotische planten en bomen hier goed. Van een woestijngebied en acacia's , de beroemde Joshua bomen, bamboe soorten, grote eucalyptussenpalmen, cactussen, boomvaren etc. De tuin heeft zo'n 26.000 planten soorten.
Op  het terrein is een winkeltje waar vele zaden van exotische planten en bomen te koop zijn.
In de zomer is het mogelijk om in de baaien van het domaine de onderwatertuinen te bezoeken en te genieten van de vissen, anemonen en koralen.

Domaine du Rayol is het hele jaar elke dag open en te vinden Avenue des Belges, Le Rayol-Canadel-sur-Mer
Website www.domainedurayol.org/


Château de la Napoule aan de baai van Cannes


Een kleine burcht omgeven door groene heesters en bomen en hier en daar een grote toef bloemen. Door het mediterrane klimaat doen ook exotische planten het hier goed. Het perspectief in de tuin wordt versterkt door rechthoekige vijvers en de vele doorkijkjes over de lanen en de zee.
Doordat de tuin ommuurd is en een Poortgebouw heeft, ontstaan er 4 tuinen ieder met hun eigen sfeer. Aan de zee-zijde liggen de terrassen met de grote Pins Parasol.
Ook lopen er pauwen, flamingo's  en ooievaars rond.

Château de la Napoule is het gehele jaar geopend, er zijn jaarlijks diverse exposities die worden georganiseerd door het La Napoule Art Foundation – Clews Center for the Arts.

Te vinden: Château de La Napoule, Boulevard Henry Clews, 06210 Mandelieu-La Napoule

www.chateau-lanapoule.com

Youtube filmpje


Villa en Jardins Ephrussi de Rothschild in Saint-Jean-Cap-Ferrat


Een van de nazaten van de beroemde bankiers familie, Béatrice Ephrussi wist precies hoe ze haar villa en bijbehorend landgoed wilde inrichten toen ze in de gelegenheid was om een landtong aan te kopen in de Middellandse Zee. Haar ervaring opgedaan op haar vele reizen boden haar genoeg inspiratie om haar paleis en haar Hof van Eeden te realiseren.
De tuin ligt in de verlengde aslijn van haar roze villa. Bij de grote water partij met bloeiende waterlelies en lotussen spuiten feeërieke fonteinen elke 10 minuten op de maat van klassieke muziekstukken.

Er is een Spaanse tuin, een patio met een groenblijvende plantencollectie, Moorse mozaïeken, fonteinen en een echte grot. Dit is met name hoogzomer een rustige en koele plek.
De Japanse tuin is het laatst aangelegd in de grote paleistuin; in 1905 werd alles aangevoerd uit Japan.
Het rosarium is natuurlijk ingericht met roze rozen als eerbetoon aan Béatrice.
De exotische tuin is ontworpen met vele grote agaves, cactussen, bloeiende aloë's en vetplanten.

In het tuinontwerp is ook plaats gemaakt voor vele tuinpotten met citroen- en sinaasappelboompjes vol fruit. Langs de paden bloeien de geraniums.
Gelukkig is  in het ontwerp ook rekening gehouden met bezoekers aan het park getuige de vele witte banken in de schaduw van de hoge cipressen en palmen.

Gratis parkeren tegenover de villa. Het hele jaar geopend, ook het restaurant, 's winters alleen 's middags.
Villa en Jardins Ephrussi de Rothschild, 06230 Saint-Jean-Cap-Ferrat
Coördinaten 43.6945937; 7.3292327

website

Jardin d'Eguilles bij Ax-en-Provence

Een niet alledaagse combinatie van natuur en cultuur vindt u in dit privé park van Max Sauze, gelegen in de buurt van Aix-en-Provence, in Eguilles. Het is op zijn minst een opmerkelijke tuin te noemen, alles staat in dienst van zijn kunst en zijn gevoel. U bezoekt deze tuin niet om zijn prachtige bloemperken, specifieke bomengroepen of …
De tuin begeleidt, ondersteunt de kunst; bomengroepen zijn geplant vanwege het reliëf, om de tuin hoogte en diepte te geven, bodembedekkers zijn het tapijt. Sculptures van oud metaal en  gevonden voorwerpen

www.max-sauze.com
Alleen na telefonische reservering, bel 0033 603 776 740 of 0033 616 570 8 64


Le Jardin Exotique d'Eze, bij Nice

 

Een bijzondere cactus- en vetplantentuin met spectaculair weids uitzicht op de Rivièra. De tuin van Eze, ook wel exotische tuin of de botanische tuin van Eze is een botanische tuin gelegen op een steile heuvel 400 m boven de zeespiegel en heeft een panoramisch uitzicht over de hele regio.Het is bekend om zijn honderden exotische plantensoorten zoals cactussen, aloës en agaves. De indrukwekkende collectie gedijt goed in het klimaat van de Franse Rivièra. De tuin werd ontwikkeld vlak na de Tweede Wereldoorlog op en bij de ruïnes van een kasteel. Het is een mooie tuin met leuke plekjes om even uit terusten maar ook om te picknicken bij de waterval. Het is geen grote tuin maar zeker de moeite waard.

De tuin is het gehele jaar door geopend, Kinderen hebben gratis entree
Rue du Château Vieux Village 06360 - EZE
www.eze-tourisme.com

 

Les Cèdres in Saint-Jean-Cap-Ferrat


Cedres is een botanische tuin gelegen op het schiereiland van Saint-Jean-Cap-Ferrat grenzend aan de baai van Villefranche. De tuin van 14,3 heeft een van de fraaiste plantencollecties ter wereld en bevat niet minder dan 16.000 verschillende plantensoorten, geplant in zo'n  26 tuinen maar er zijn ook 25 serres die aan o.a. 600 orchideeën soorten onderdak bieden.

De villa Cedres werd gebouwd in 1830 in Sardijnse stijl en werd in1904 eigendom van de Belgische koning Leopold II. Bij zijn dood in 1909, werd het een stichting van de Belgische overheid en tijdens de Eerste Wereldoorlog was het een  ziekenhuis. Later werd het pand met het bijbehorende land aangekochte door Alexandre Marnier Lapostolle, oprichter van Grand Marnier. Zijn zoon, Julian, volgde hem in 1928 op en bouwt de tuin verder uit. Sinds 1976 is de tuin in handen van het bedrijf Marnier-Lapostolle.

Les Cèdres is te vinden op 57 Avenue Denis Séméria, Saint Jean Cap Ferrat.
Groepen moeten zich aanmelden bij de Mairie van Saint Jean Cap Ferrat
 

Youtube filmpje

voorwaarden | volg ons op facebook