Vakantiehuis zoeken:
Zoek een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk

Beschikbaarheid:

Huurprijs per week:

Naam huis of plaats:


Zelfportret

Van Gogh in de Provence

Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Het Van Gogh Museum in Amsterdam is gewijd aan het werk van Van Gogh en zijn tijdgenoten.

Van Gogh wordt tegenwoordig gezien als een van de grote schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat. Tijdens zijn leven werd er waarschijnlijk maar één schilderij verkocht: De rode wijngaard (Poesjkinmuseum in Moskou).  Anna Boch, een Belgische kunstenares en zus van zijn vriend dokter Eugène Boch kocht het voor 400 frank op de expositie van de Brusselse Les XX in 1890, een paar maanden voor Van Goghs dood.
Voordien had de Belgische mecenas Henri Van Cutsem(1839-1904) twee tekeningen gekocht van Vincent van Gogh, waaronder Olijfbomen in Montmajour een der eerste tekeningen gemaakt in de Provence. Later is dit werk door Henri Van Cutsem geschonken aan het Museum voor Schone Kunsten in Doornik.

Er verliepen maar drie jaar tussen zijn zwaarmoedige De aardappeleters (1885) en de kleurenexplosie in het zuidelijke Arles (1888). Van Gogh produceerde al zijn werk in slechts tien jaar, voordat hij begon te lijden aan een zenuwziekte en, naar men algemeen aanneemt, zelfmoord pleegde.

 

Het Gele Huis

Arles

“Misschien zal Arles u teleurstellen, als u met de mistral aankomt; maar wacht maar af… Na verloop van tijd dringt de poëzie van hier door”, Vincent van Gogh aan Paul Gauguin op 17 oktober 1888.
 

Begin 1888 ontvluchtte Van Gogh het drukke Parijs. Hij vertrok naar het zuiden en kwam op 20 februari aan in Arles, een klein stadje aan de rand van de Camargue waar de Rhône zich in tweeën splitst. Hij bleef er ruim 14 maanden en in die tijd ontwikkelde hij zich tot de kunstenaar van de zon en die in felle tinten het Provençaalse landschap vereeuwigde. Hij
herontdekte in het zuiden ook de rietpen als tekeninstrument, wat leidde tot een onvolprezen serie pentekeningen van soms indrukwekkend formaat.
De woning annex atelier die hij in Arles huurde, het Gele Huis, moest een bestemming krijgen als werkplaats voor gelijk-gestemde kunstenaars. Paul Gauguin reisde uiteindelijk ook naar Arles, met dramatische gevolgen. Tijdens hun intensieve samenwerking kreeg Van Gogh last van heftige nerveuze aandoeningen en in een vlaag van verstands-verbijstering verwondde hij zichzelf aan zijn oor.

 

Kamer van Van Gogh in Arles

Saint-Remy-de-Provence

“Bij een zon die alles onderdompelt in een fijn gouden licht”, Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, 5 en 6 september 1889.
 

Op 8 mei 1889 meldde Vincent van Gogh zich bij het hospitaal van Saint-Paul de Mausole in Saint-Rémy-de-Provence, waar hij zich tot mei 1890 liet behandelen. In dat jaar creëerde hij talloze tekeningen en bijna 150 schilderijen, waarvan vele worden beschouwd als meesterwerken. Het landschap rond Saint-Rémy met de bergketen de Alpilles is nauwelijks veranderd sinds Van Gogh het eind 19de eeuw gedwongen ontdekte. Het werd het decor voor tal van kunstenaars die er geïnspireerd raakten door de vormen en de bijzondere kwaliteit van het licht.

Brug bij Arles

 

 Hospitaal van Saint-Paul de Mausole in Saint-Rémy-de-Provence

Permanent Van Gogh Interpretatiecentrum in het Musée Estrine

In dit centrum is de bijdrage van Vincent van Gogh aan moderne en hedendaagse kunst in beeld gebracht.

Meer informatie: musee-estrine.fr of saintremy-de-provence.com

Wandeling langs de 21 van Gogh schilderijen

Vanuit het centrum van de stad St. Remy de Provence is een wandelroute uitgezet langs 21 van de bekendste schilderijen van Vincent van Gogh. 

voorwaarden | volg ons op facebook