Vakantiehuis zoeken:
Zoek een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk

Beschikbaarheid:

Huurprijs per week:

Naam huis of plaats:


Renoir in Cagnes-sur-Mer

In Cagnes-sur-Mer aan de Côte d’Azur kocht Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) in 1907 een fraaie villa om te kunnen blijven schilderen. Renoir leed aan reuma en hoopte dat het warme klimaat zijn klachten zou verminderen. Dat lukte maar ten dele. Momenteel is het een museum geworden en is te bezichtigen. In zijn atelier, dat in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven, staat niet alleen zijn schildersezel, maar ook een rolstoel. Renoir bond de kwasten aan zijn pols toen hij zijn penselen niet meer kon vasthouden.

Al op zijn twaalfde werkte Renoir als leerling-schilder. Hij schilderde decoraties in rococo-stijl op porselein. Toen dit proces werd geautomatiseerd, moest het bedrijf waar hij werkte zijn deuren sluiten.
Maar In 1862 sloot hij zich aan bij de Atelier Gleyre en maakte kennis met Claude Monet, Alfred Sisley, Frederic Bazille en Paul Cézanne. Hij exposeerde voor het eerst bij de Parijse salon in 1864.
Renoir ondervond eerder erkenning dan zijn vrienden. In 1876, schilderde hij Bal du Moulin de la Galette. Dit impressionistisch werk toont een middag in de 'Moulin de la Galette', een dansgelegenheid op een heuvel in Montmartre. Er bestaan twee versies van: een hangt in het Musée d'Orsay, de locatie van het andere werk is onbekend. Dit laatste werd in 1990 voor 78,1 miljoen dollar verkocht. Dit was toen het op één na duurste schilderij ooit verkocht.
In 1886 werden 32 van zijn werken door de kunsthandelaar Durand-Ruel tentoongesteld in New York, waarmee de grote Amerikaanse markt werd geopend voor het impressionisme.

Kort voor zijn dood op 78-jarige leeftijd in 1919 bezocht Renoir het Louvre dat intussen vele schilderijen van hem in de collectie had opgenomen.
Renoir vervaardigde 4019 schilderijen, 105 aquarellen en 530 tekeningen, waarvan 148 pasteltekeningen.


Zijn laatste woonhuis in Cagnes-sur-Mer, nabij Nice, is het Renoir Museum geworden en is te bezichtigen. In zijn atelier, dat in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven, staat niet alleen zijn schildersezel, maar ook een rolstoel. Renoir bond de kwasten aan zijn pols toen hij zijn penselen niet meer kon vasthouden.
In de tuin van Renoirs Domaine des Collettes is een reproductie te zien van zijn schilderij ‘De olijfbomen’, precies op de plek waar ooit zijn schildersezel stond. Renoir overleed in 1919. Maar de olijfbomen, al eeuwenoud in de tijd dat hij ze vastlegde, staan er nog steeds.
Zie ook

voorwaarden | volg ons op facebook