Vakantiehuis zoeken:
Zoek een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk

Beschikbaarheid:

Huurprijs per week:

Naam huis of plaats:


Hoe zit Frankrijk bestuurlijk in elkaar?

Frankrijk is een zeer groot land en heeft 63,4 miljoen inwoners (2007).

Het lokale bestuur kent drie bestuurslagen: gemeenten, bijna 37.000, 100 departementen en 26 regio's. Alle departementen hebben eenzelfde opbouw en bestaan uit een niet al te groot gebied (voor Franse begrippen) dat vanuit Parijs bestuurd wordt.

De departementen hebben hun naam niet te danken aan historische gebeurtenissen maar aan de geografische ligging (naam van rivieren, bergen etc.) De departementen zijn op alfabetische volgorde geranschikt en genummerd, deze nummers worden gebruikt in de postcodes en als identificatie van de kentekennummers. Overigens is dat laatste sinds 1 januari 2009 facultatief voor de nieuwe autokoper.

Op een nummerplaat staan de laatste twee cijfers voor het departement. 75 is Parijs, 83 is de Var (Provence). Een brief die geadresseerd is 75006 Parijs wordt bezorgd in het 6e arrondisement (district) in Parijs.

Van de 100 departementen liggen er 96 in het moederland en 4 in de DOM (Départements d'Outre Mer). Dat zijn Guadeloupe, Martinique, Réunion en Frans-Guyana.

De vijf overzese gebiedsdelen TOM zijn geen departementen maar maken wel deel uit van Frankrijk: Frans-Polynesië, Nieuw-Caledonië, Wallis en Futuna, Mayotte en Saint-Pierre-et-Miquelon.

Zie voor meer info de Franse Ambassade in Nederland, www.ambafrance.nl


lees meer:
voorwaarden | volg ons op facebook