Vakantiehuis zoeken:
Zoek een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk

Beschikbaarheid:

Huurprijs per week:

Naam huis of plaats:


Een treintje ging uit rijden …

Een goed idee om tijdens uw vakantie eens een dagje de trein te pakken en de wereld aan u voorbij te laten gaan. Of om voorafgaand of na afloop er nog een dagje of wat aan vast te plakken.

Er zijn 2 (toeristische) treinroutes. Van Nice naar Digne-les-Bains v.v., Le Train des Pignes en van Nice naar Tende v.v. en eventueel verder naar Cuneo in Italië, Le Train des Merveilles.

Train des Merveilles van Nice naar Tende en v.v

Vanuit Nice boemelt elke 2 uur de Train des Merveilles langs charmante villages perchés, Adelaarsnesten, met smalle straatjes en onverwachts mooie uitzichten met slingersteegjes en trapstraatjes; zoals Peillon en Peille.

En Sospel met een vroegmiddeleeuwse stenen boogbrug uit de hoogtijdagen van de Route de Sel en prachtige trompe l’oeil-gevels aan de rivier. Saorge met zijn franciscanenklooster en prachtig uitzicht. Saint-Dalmas met zijn Mussolini spoorwegpaleis en La Brigue met diep verscholen in het bos een eeuwenoude pelgrimskapel. Kortom veel moois. Tussentijds kunt u altijd uitstappen en met de volgende trein weer verdergaan.

Tende is de ideale uitvalsbasis voor het Parc National du Mercantour en de Vallei der Wonderen, Merveilles,  met duizenden prehistorische rotstekeningen, is het gare terminus van de Train des Merveilles.

Aangezien de sporen vrij vaak een auto route volgen, kunt u deze zelfde trip maken met uw auto. Vold dan de D2202 ten noorden van Nice richting Sospel (40 km),  langs l'Escarène en de Col de Braus (1002 m). De D2202 voegt zich bij de N204 in de buurt van Breil-sur-Roya 21 km na Sospel, en passeer de Col de Brouis (879 m).

Een alternatieve route met betere wegen is de autoroute nemen van Nice naar Ventimiglia in Italië (ongeveer 30 km ten oosten langs de kust). Van Ventimiglia, volgt u de S20 naar het noorden tot aan het kruispunt in Frankrijk, en werd de N204, en arriveert bij Breil-sur-Roya.

Van Breil, de N204/S20 volgt de Roya rivier, die door Saorge, Tende, de Col de Tende, Limone-Piemonte (Italië) waarna u arriveert in Cuneo.

Bijzonderheden:

  • In folders staat dat de Train des Merveilles alleen in het zomerseizoen rijdt, maar dat geldt alleen voor de toeristische trein – de normale lijndiensttrein van Nice naar Tende (en door naar Cuneo) rijdt het hele jaar.
  • Op de trein geldt het normale tarief van de regionale spoorwegmaatschappij TER; een retourtje Nice-Tende kost € 21,20.
  • Vertrek is vanaf het Centraal Station (Gare SNCF), of u kunt de trein nemen naar de Gare  Saint-Roche, aan de oostelijke kant van de stad.
  • Haltes aan het spoor, van Nice naar Tende: Centraal station Nice, Saint-Roche, La Trinite, Drap – Cantaron, Peillon-Sainte-Thecle, Peille, L'Escarène, Sospel, Breil-sur-Roya, Fontan - Saorge, Saint-Dalmas-de-Tende, La Brigue, Tende.
  • Info: www.trainstouristiques-ter.com

Le Train des Pignes van Nice naar Digne-les-Bains en v.v

Van het mondaine Nice naar het Oostenrijks aandoend Digne -les-Bains. Wij maakten deze mooie en rustige, relexte treinreis vanuit Digne-les-Bains naar Nice, daar hebben we een hotel genomen in het centrum en de volgende dag hebben we nadat we ook nog uitgebreid Nice hebben bezichtigd de terugreis in de middag aanvaard.

We begonnen dus in Digne met zijn vele thermen, een heuvelachtig gebied, de groene alpenweide met koeien, beekjes en houten huisjes. Om verder langs de rivier Verdon te treinen en te eindigen in de met Palmen en Bougainvilles getooid Nice met zijn grandeur en zijn nog heerlijke 20+ temperatuur in het najaar. Van een vergane glorie stationnetje naar een hyper modern station, gelukkig wel met moderne treinen met zeer grote panorama ramen waardoor het uitzicht fenomenaal is.

De spoorlijn Nice naar Digne-les-Bains is een smalspoorweg van de Chemin de Fer de Provence (CP), deze lijn is nog de enige lokale lijn in Frankrijkhet spoor werd in 1891 in gebruik genomen.. De andere lokale lijnen zijn in 1938 samengevoegd en genationaliseerd tot de SNCF. Die moderne treinen hebben geen restauratie dus een koeltasje met inhoud is aan te bevelen.

De spoorlengte is 151 km met vele bruggen/viaducten (38) en tunnels (25). Onderweg kunt u uitstappen bij elke halte en naderhand uw reis weer vervolgen. Reguliere reistijd 3.12 uur. Laagste punt 22 meter, hoogste punt 1022 meter.

Bijzonderheden:

  • Een enkeltje kost 17,65 euro
  • Vertrek Gare des Chemins de Fer de Provence, Rue Alfred Binet, Nice. Tel.+33 497 038 080.
  • Aankomst Digne-les-Bains, Gare, Avenue Pierre-Sémard (afslag Rondpoint de 4 septembre) even buiten het centrum.
  • www.trainprovence.com
  • Onderstaand de route met vele haltes, sommigen alleen op verzoek vanwege de vele scholieren die van deze route gebruikmaken.

voorwaarden | volg ons op facebook