Vakantiehuis zoeken:
Zoek een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk

Beschikbaarheid:

Huurprijs per week:

Naam huis of plaats:


La Route Napoléon

Gedenksteen landing Napoleon bij Golf-Juan

In 2015 was het 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte ontsnapte van het eiland Elba en terugkeerde naar Frankrijk. Zijn glorieuze opmars naar Parijs via Grenoble staat bekend als La Route Napoléon en die route is in 1932 officieel aangelegd. De Route Napoléon is de slingerweg die de Middellandse Zee, Golf-Juan bij Cannes, met Grenoble verbindt onder meer via Grasse, Digne en Gap.

Wanneer u wat meer reistijd heeft, kunt u overwegen een deel van uw route Zuid Frankrijk-Nederland of viseversa, via die weg rijden dwars door dit bergachtig gebied, de slingerweg die de Middellandse Zee, Golf-Juan bij Cannes, met Grenoble verbindt via o.m. Grasse, Digne en Gap.

Na de Slag bij Leipzig ging het Eerste Franse Keizerrijk van Napoleon ten onder. Napoleon werd in 1814 verbannen naar Elba maar al snel ontsnapte hij van het eiland.
Hij ontscheepte op 1 maart 1815 in Golfe-Juan, in gezelschap van een aantal getrouwen die hem steunden bij het heroveren van zijn keizerstitel.

Napoleon reisde via de bergen naar Grenoble om zo eventueel verzet van koningsgezinde dorpen in de Rhônevallei te ontlopen. Tijdens zijn reis groeide de groep sympathisanten aan, waarmee hij na zeven dagen lopen over ezelspaden in Grenoble aankwam en daarna zijn weg via de reguliere wegen met zo'n 1200 man als een volksheld in Parijs aankwam.

 

Ondanks het feit dat hij destijds, als regerend vorst, opdracht had gegeven een echte weg aan te leggen over die ezelspaden was er nog steeds niet gestart met de werkzaamheden! Die route loopt, inmiddels over goede wegen, van Golfe-Juan via Le Cannet, Grasse, Castelane, Digne les Bains, Sisteron, Gap, Corps naar Grenoble.

 

De route wordt gemarkeerd met het keizerlijke adelaarsteken. Op deze route zijn veel herdenkingspunten aangebracht, alles ademt Napoléon!
Tot 2006 had de weg het wegnummer N85. Sindsdien bestaat de weg uit afzonderlijk genummerde departementale wegen.

Momenteel wordt de aankomst van Napoléon, zijn boten en zijn manschappen ieder jaar herdacht op 1 maart Golfe-Juan met een groots spectakel: een invasie met een historisch vaartuig en 100 soldaten (figuranten).

Voor meer informatie:

www.route-napoleon.com

Op Youtupe zijn allerlei filmpjes te zien over de route, zoals deze

De ANWB biedt haar lezers de mogelijkheid om in de voetsporen te treden van de legendarische Franse keizer. Via de AppStore en PlayStore is de app La Route Napoléon te downloaden, waarmee het mogelijk is om de route te wandelen of te fietsen. In de app kan langs het hele traject extra informatie worden gevonden met achtergrondverhalen, bezienswaardigheden en overnachtingsadressen.

Boeken over Napoléon o.a.

Bart van Loo, Napoléon, de Schaduw van de Revolutie.

Martin Bril, De Kleine Keizer

 

voorwaarden | volg ons op facebook