Vakantiehuis zoeken:
Zoek een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk





Beschikbaarheid:

Huurprijs per week:

Naam huis of plaats:


Recepten Nieuwsbrief 4 - Hapjes Menu

Als wij gezellig lekker lang wilt tafelen in een ongedwongen sfeer dat maak ik graag een hapjes etentje.

Op een étagière worden dan mooie borden geplaatst met allerlei lekkers erop. Wordt het een echt diner dan eerst koude hapjes dan de warme hapjes, daarna een kaasplateau en dan het zoet. Uiteraard met de bijbehorende wijnen, de port en ook de dessert wijn, bijvoorbeeld een muscaatwijn.

Koude hapjes

Paté en Croûte, kant en klaar te verkrijgen bij de supermarché. Een paar plakjes afsnijden en de rest van de staaf erbij leggen plus eventueel wat augurkjes.

Gazpacchio, een heerlijke koude tomatensoep en ook nog prima te koop bij de supermarché.

Bijvoorbeeld ook gevulde eitjes en tomaatjes.

Artisjokbodem (in blik te koop, in Nederland wat lastiger maar in ieder geval bij de grote AH's en bij Xenos) gevuld met aangemaakte tonijn. Men neme een blikje tonijn. Beetje fijn gesnipperde ui en wat kappertjes erdoor plus wat mayonaise of crème fraîche.

Artsjokbodem met tonijn op een klein bordje

Warme hapjes

Provencaalse gehaktballetjes.

Maak op de bekende wijze gehaktballetjes maar nu met uitje, knoflookje, gedroogde Provencaalse kruiden en wat tomatenketchup. Na het bakken wat verse tomaten toevoegen en een half bouillonblokje.

Gamba's even opbakken met olijfolie en knoflook.

Hartige taart de uienpizza uit Nice, de Pissaladière. Met dank aan het recept van Rik Felderhof in Koken in Villa Felderhof, maar dan de eenvoudige versie. 

Men neme een kant en klaar pizza deeg, een kilo uien een blikje ansjovis, wat zwarte olijven en evt. een paar blaadjes (verse) salie.
Snij de uien in repen, doe in een grote koekenpan een scheut olijfolie en de blaadjes salie. Laat de olie niet te warm worden, doe alle uien erin en laat ze glazig worden. Dan het vuur helemaal laag, deksel op de pan en laat een uur sudderen. Af en toe even roeren (zet gewoon de keukenwekker om het kwartier), als het erg droog wordt een beetje water erbij. Het moet een smeuig geheel worden.

Dan het pizza deeg uitrollen in een vorm of op de bakplaat en de uien compote erover uit smeren. Versier met de ansjovisreepjes en de olijven. In een voorverwarmde oven, 180 graden, 10-15 minuten laten bakken. Warm serveren eventueel met een lekkere salade maar koud is ook erg lekker.

 

De uiencompote en het eindresultaat

Kaasplateau

Kies uw favoriete kazen en probeer wat afwisseling aan te brengen in zachte en harde kazen, geit en koe, geel en blauw.

Dessert

Een vruchtentaart. Fransen eten vaak taart als toetje en omdat er in voorjaar en zomer zoveel fruit is: abrikozen, perziken etc. is het ook een heerlijk fris toetje. Dit zijn platte perzikken.

Men nemen kant en klaardeeg, hier in Frankrijk ook zo te koop en ook al in een ronde vorm: pâte brisée of en bladerdeeg versie. In Nederland is in ieder geval bladerdeeg te koop, de vierkantjes even aan elkaar plakken.
Doe het deeg in een platte vorm, prik enkele gaatjes in het deeg. Was het fruit, halveer het en haal de pit eruit. Leg ze mooi in de vorm en bestrooi rijkelijk met suiker maar echt niet overdreven.

Doe de taart in de voorverwarmde oven op 180 graden en circa 35 minuten laten bakken. De liefst nog warme taart serveren met uw favoriete bijpassend ijs en een toefje slagroom. Smullen maar!

En het resultaat!

voorwaarden | volg ons op facebook