Vakantiehuis zoeken:
Zoek een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk

Beschikbaarheid:

Huurprijs per week:

Naam huis of plaats:


Historie Provence

De Provence was een oude provincie in het Zuid-Oosten van Frankrijk. Haar onderdelen hadden gemeenschappelijke kenmerken: historie, taal, landschap (tot op zekere hoogte), klimaat en begroeiïng. Zij strekte zich uit van de oostzijde van de Rhône tot aan de rivier de Var. Het Comtat Venaissin (delen van de Noord-Vaucluse) en het Graafschap Nice kwamen er later bij.

Al 600 jaar voor Christus hadden de Phoeniciërs Marseille gesticht, nu nog bijgenaamd 'la Cité Phocéenne'. Zij werden opgevolgd door de Grieken. Maar het zijn de Romeinen geweest, die echt hun stempel op dit gebied hebben gedrukt. De naam Provence komt van Provincia Romana, gekoloniseerd door de Romeinen vanaf de tweede eeuw voor Christus.

Zo'n 2.200 jaar geleden hebben de Romeinen dus de basis gelegd voor de huidige grenzen van de Provence. Toen het Romeinse rijk uiteen viel, werd de Provence speelbal van diverse machthebbers, van overzee en vanuit het binnenland. In 1486 werd de Provence officieel ingelijfd bij het koninkrijk Frankrijk.

De VAR, een departement van de Regio Provence

De Provence omvat de departementen Bouches-du-Rhône, Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence, Var en dàt gedeelte van Alpes-Maritimes dat ten westen van Nice de loop van de Var volgt. De naam Var komt van de gelijknamige rivier, die aan de oostgrens van het departement Var en Alpes-Maritimes stroomt. De rivier Le Verdon is de noordgrens.

De Canyon du Verdon is een toeristische trekpleister van de eerste orde. Grillige rotspartijen, waar tussendoor zich in de diepte de rivier slingert.

In het zuiden wordt het departement begrensd door de Middellandse Zee. Plaatsen als Ste. Maxime, St. Raphaël, Fréjus, St. Tropez en Le Lavandou klinken veel mensen bekend in de oren.

Het achterland, zoals de Haut Var, heeft vele oude dorpen die dateren uit de middeleeuwen of zelfs nog ouder. Uitgestrekte bossen, rotsen, olijfbomenwijngaarden bepalen het landschap. In juli en augustus staat de lavendel in bloei en voert de wind deze heerlijke geur mee.

Middelen van bestaan

Toerisme, olijven en wijnbouw zijn de bronnen van inkomsten. Er is vrijwel geen grootschalige industrie. De autochtone bevolking bestaat voornamelijk uit hardwerkende boeren, in constant gevecht met de schrale en harde grond.

Wijnen

De wijngaarden van de Provence zijn bekend om de rosévariëteit, al worden er ook rode en witte wijnen geproduceerd. Heeft een dorp enige betekenis als wijnproducent, dan tref je hier zeker een Cave Coopérative aan. De belangrijkste wijngebieden zijn: Coteaux d'Aix, Côte de Provence, Côte Varois en Bandol. Zie ook bij Info Provence, wat neemt u mee uit de Provence.

Olijven

Olijfboomgaarden bepalen voor een groot deel het gezicht van de Var. Vooral langs de wegen in het achterland vindt men afwisselend grondstukken met olijfbomen of wijnstokken. De oude bomen zijn kromgetrokken en zeer karakteristiek. De oogst voltrekt zich van eind december tot februari. Staande op een trap of ladder 'rist' men de olijven van de takken. Voor de persing gaat de oogst naar een molen (moulin d'huile) in de buurt. Bij de meeste Provençalen zul je geen bakboter vinden: voor het bakken en braden gebruiken ze uitsluitend olijfolie.

Dorpen

Aan de rand van een dorp zie je dikwijls een bord met de tekst 'village caractère'. Dit is omde bezoeker te laten weten dat hij is aangekomen in een schilderachtig dorp met oude straten en pleinen. Hier heerst de onmiskenbare Provençaalse sfeer.Vaak zonovergoten, onder een strak blauwe hemel, met één of twee keer per week een markt in het centrum. Plaatsen als Aups, Tourtour en Cotignac hebben die typische Provençaalse uitstraling.

Bezienswaardighedente over in dit departement, zoals de niet meer in gebruik zijnde Abdij van Le Thoronet en de basiliek in St. Maximin-La-Ste-Baume (niet te verwarren met Ste. Maxime dat aan de kust ligt).

Leven in de Var of in Nederland valt niet met elkaar te vergelijken. Hier gaat het allemaal wat rustiger, maar aan natuur, sfeer en zon geen gebrek. Iedere dag is er iets nieuws te ontdekken. 'Leven als God in Zuid Frankrijk' is hier elke dag weer!


lees meer:
voorwaarden | volg ons op facebook