Vakantiehuis zoeken:
Zoek een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk

Beschikbaarheid:

Huurprijs per week:

Naam huis of plaats:


Jeu de Boules of Pétanque

Spelregels

De basis is als volgt: U gooit een klein houten balletje, de buut, zes tot tien meter van het beginpunt, daarna proberen de deelnemers met hun stalen ballen (700-800 gram) zo dicht mogelijk bij de 'buut' te komen.

Er zijn een paar manieren om dat te bereiken, uiteraard afhankelijk van gesteldheid van het speelveld en de plek waar de ballen van de tegenstander liggen. De eenvoudigste is gewoon rollen, de andere is schieten (tirer, verhollandst tot tireren). Hierbij houdt men de bal onder de hand geklemd om die met een hoge boog zo secuur mogelijk te plaatsen. Een effectbal kan ervoor zorgen dat de bal niet te ver door rolt. Natuurlijk kan men ook de bal van de tegenstander wegschieten, als deze te dicht bij de buut ligt.

U speelt één tegen één (tête à tête), tweetal tegen tweetal of drietal tegen drietal. Bij dat laaste speelt ieder speler met twee ballen anders met drie ballen.

Het beginpunt wordt aangegeven met een circel waarbinen de speler staat.

De eerste gooit de buut en daarna de1e bal. Dan mag de tegenpartij dichterbij de buut te komen. Lukt dat steeds niet dan blijven zij aan de bal totdat zij geen ballen meer hebben.

Komt de tegenpartij dichterbij dan is de eerste partij weer aan de beurt tot die dichterbij ligt.

Puntentelling

Alle ballen van de winnende partij die dichter bij de buut liggen dan de dichtsbijzijnde van de tegenstander tellen voor een punt. Er wordt net zolang gespeeld tot een partij dertien punten heeft.

Doe net als de Fransen, wanneer het wachten u wat langt duurt, neem er lekker een wijntje bij.

Het heet niet voor niets "Leven als God in Zuid Frankrijk!"

voorwaarden | volg ons op facebook